Om Reinhold

Jeg ser min rolle i å bringe fram den kunsten som ligger i treverket og forene den med de ideene den genererer i mitt hode.

Mitt liv som trekunstner

mitt verksted

Som Diplom-ingeniør Automatisering og Mecatronic, født i Tyskland 1954, gift og far til en søn, lever jeg siden 1983 i Norge og bor nå på Skjetten i Akershus.

Jeg dreier treverk siden begynnelsen av 90 årene av siste århundre av forrige årtusend.

Det startet med en heller primitiv oppsetting av en drill med en slags primitiv dreiebenk, men jeg ble raskt bit av basillen. Ikke lenge etter kjøpte jeg meg min første reelle dreiebenk, en engelsk Tyme Avon med vribar hoveddokk og 4 hastigheter, og startet å lage de første objektene.

Idag bruker jeg fortsatt min gamle benk til demonstrasjoner, men hovedsaklig jobber jeg på min Vicmarc VL300 med elektronisk regulering, vakuumanlegg og mulighet for å dreie virkelig store ting på utsiden av hoveddokken.

Heldigvis kjøpte jeg også en bok fra Richard Raffan som lærte meg hvordan man dreier. Jeg fortsatte i mange år som selvlært tredreier og gjorde alle feil og hadde alle uhell som man kunne forvente. Jeg besøkte messer og utstillinger og kjøpte mer bøker og videos til jeg kom til punktet der jeg inså at jeg trengte mer veiledning for å bli bedre.

Rundt år 2000 møtte jeg Jimmy Clewes på Holmen Gård der han demonstrerte sin fantastiske teknikk. Når jeg så at han hold workshops in Stavanger bestemte jeg meg for bli med i 2007- og det ble kjempebra. Jeg lærte mye om verktøy, om design, om dreieteknikker, om fargelegging og dekorering og ikke minst om ut-av-senter-dreing. Det ga meg en skikkelig utvikling i mitt arbeid.

Året etter (2008) forsøkte jeg meg for første gang på vårutstilling i Sandbekkstuen/Lørenskog hos Lørenskog kunstforening.

Den gode erfaringen med Jimmy ga mersmak og samme år (2008) booket jeg en ny workshop med Nick Agar. Han fascinerer meg med sin følelse for farge og form.

Etter disse erfaringene og inspirasjoner praktiserte jeg noen år. Nye ideer og utfordringer for å forbedre teknikken hentet jeg fra de internasjonale fora på internettet og fra magasiner.

I 2011 deltok jeg på Woodturning Cruise langs vestkysten fra Stavanger til Hammerfest og tilbake – sammen med mange internasjonal kjente tredreiere, tredreieamatører og mange andre interessante deltakere. Det ble 11 dager med tredreiing og mer eller mindre kontinuerlige workshops og var det mest inspirerende arrangement jeg noensinne var med på.

Ombord var bl.a.

 • Richard Raffan fra Australia, en av verdens dyktigste dreiere
 • Jimmy Clewes fra UK, en meget anerkjent tredreier som idag bor i USA.
 • Mark Baker fra UK, utmerket tredreier og redaktør av Woodturning Magazine
 • Glenn Lucas fra Ireland, en fantastisk bolledreier
 • Bonnie Klein fra USA, verdensberømt for sine miniatysobjekter
 • Nick Agar fra UK, en meget dyktig tredreier med nye dekorideer og -teknikker
 • Rolly Munro fra Australia, en spesialist på hule former
 • Åsmund Vignes fra Norge, spesialist på ringjern
 • Terry Scott fra New Zealand, fantastisk tredreier

På turen ble jeg kjent med en dyktig dreier fra Lørenskog som fikk meg engasjert i en tredreiering i Husfliden som jeg fortsatt er aktiv i . Der har jeg også begynt med kursvirksomhet i tredreiing både for nybegynnere og viderekomne.

Høsten 2013 hadde jeg så min første utstilling i Lillestrøm kunstforening der jeg stillte ut 18 av mine verk og fikk fantastiske tilbakemeldinger.

Høsten 2014 deltok jeg for andre gang på Woodturning Cruise og opplevde igjen 11 dager fullt av inspirasjon fra internasjonale professionelle tredreiere. Også denne gangen var det mange kjente navn blant deltakerne:

 • Richard Raffan, Nick Agar, Årmund Vignes, Rolly Munro og Mark Baker kjente jeg allerede fra forrige turen
 • Cynthia & Michael Gibson fra USA produserte i sammen – han dreide og hun brukte brennstiften på en meget imponerende måte
 • Terry Martin fra Australia er en uvanlig tredreier som er meget engasjert i å bevare gamle tradisjoner – for eksempel tradisjonell tredreieing i China – og samtidig produserer nye og spennende former
 • Michael Hosaluk fra Canada var vel den mest kreative og spennende trekunstneren – hos han er dreing kun en teknikk som brukes.

Og høsten 2018 ble det igjen en tur med Woodturning Cruise og nye dyktige dreiere:

 • Richard Raffan, Nick Agar, Årmund Vignes, Michael Hosaluk og Cynthia Gibson kjente jeg allerede fra forrige turen
 • Benoit Averly er en Tredreier fra Frankerike som lager utrolig fine skulpturer og dreide objekter. Jeg kunne ikke dy meg og kjøpte en skulptur av ham på auksjonen for kreftforeningen.
 • Ulf Janson “Svarulf” fra Sverige er en uvanlig tredreier som har framført musik for piano og dreiebenk og er en kløpper med ringjern. Han lager syltynne vaser og dekorerer dem på ingeniørvis f.eks. med høydeprofilen av sykkelrenn på kanten.
 • Mark Sfirri fra USA er en av få som har dervet eksentrisk tredreiing til det ytterste. Han lager balltrer med baller i, krumme flasker og andre utrolige ting.

Pandemien la en demper på aktivitetene for de fleste, men så ble det i oktober/november 2021 min første soloutstilling i Galleri H-11 på Høvik.

August 2022 ble det sommerutstilling på Syversæthergård på Flisa sammen med Kari Bjørsland –malerier.

Sommer 2023 vil jeg være instruktør på tredreiebåten (se Kurs).